Ansichtkaart, briefkaart, postkaart of wenskaart: de verschillen

De bovenstaande kaarten hebben als overeenkomst dat ze bedoeld zijn om per post te versturen of aan iemand te geven. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen?

Een briefkaart is een blanco kaart zonder afbeelding of tekst maar met voorgedrukte postzegel. Op een briefkaart is aan één zijde ruimte om de geadresseerde, en op moderne briefkaarten de afzender, in te vullen. De andere zijde is bedoeld om een (kort) bericht op te schrijven. Op de allereerste Nederlandse briefkaarten stond een gebruiksaanwijzing hoe men de kaart diende te gebruiken. De grootte van een briefkaart is gestandaardiseerd op 10x15 cm. Een briefkaart wordt uiteraard zonder envelop verstuurd. Anders heb je de opgedrukte postzegel voor niets betaald.

Briefkaart Nederland 1871
Afbeelding afkomstig van Museum voor Communicatie, Den Haag

Een ansichtkaart is een kaart met aan één zijde een afbeelding. Aan de andere zijde is op één helft ruimte voor postzegel en adres en de andere helft is bedoeld voor het bericht. Ansichtkaarten worden meestal vanuit vakantiebestemmingen naar het thuisfront gestuurd. Ook worden ze vaak verzameld als aandenken aan vakantie bestemmingen. Een ansichtkaart is meestal even groot als een briefkaart en meestal wordt een ansichtkaart zonder envelop verstuurd. Ansichtkaarten kunnen echter wel in afmetingen behoorlijk verschillen en bij luxere ansichtkaarten worden vaak enveloppen bijgeleverd.

Een wenskaart is meestal een gevouwen kaart met een afbeelding. Een wenskaart wordt altijd in een envelop verstuurd. De plaats van een afbeelding op een wenskaart is niet beperkt tot de voorzijde. De afbeelding kan ook doorlopen op de achterzijde. Vaak worden wenskaarten ook aan de binnenzijde bedrukt met tekst en soms ook met een afbeelding. Wenskaarten zijn er in allerlei soorten, maten en uitvoeringen.

De benaming postkaart is een verzamelnaam voor ansichtkaart, briefkaart en wenskaart.

Van briefkaart naar ansichtkaart
Op de voorzijde van de briefkaarten van de Postdienst stond geen afbeelding en een postzegel was al erop voorgedrukt. Later werd de Postwet aangepast waardoor het mogelijk was om op een eigen gemaakte briefkaart een postzegel te plakken. Het versturen van een briefkaart was namelijk veel goedkoper dan een brief versturen. De eerste in grote hoeveelheid gedrukte ansichtkaart met afbeelding is in 1870 in Frankrijk gemaakt. Hierna verschenen al snel ansichtkaarten die bedoeld waren om als souvenir vanuit een vakantieplaats te versturen. Ansichtkaarten werden door massaproductie goedkoper en voor iedereen betaalbaar.


Bronvermelding:
Museum voor communicatie: www.muscom.nl
18 april 2018
reacties
Jo Pluymakers
27 januari 2020 at 11:13
Is er een verschil tussen een ansichtkaart en een prentbriefkaart? Alvast dank voor uw reactie. Met vriendelijke groet, Jo Pluymakers Beek Lb
Reply
Pieter
27 januari 2020 at 11:49
Een prentbriefkaart is een ansichtkaart met een plaatje erop. Op een ansichtkaart kan zowel alleen een tekst staan als alleen een plaatje of beide. In onze webwinkel maken wij geen onderscheid tussen een ansichtkaart of prentbriefkaart.
plaats uw reactie