De geschiedenis van de druktechniek

De ‘ontdekking’ van de druktechniek zorgde voor een ware revolutie. Tot de ontdekking moest alles, waar een kopie van nodig was, overgeschreven en opnieuw getekend worden. De druktechniek werd rond 850 in China uitgevonden maar het duurde tot ca. 1430 voordat het in Europa zijn intrede deed.In China werd de blokdruk techniek uitgevonden. Hierbij werden tekst en afbeeldingen spiegelverkeerd in een houten blok gekerfd. Hierna werd het blok ingesmeerd met inkt waarna met het blok een afdruk op papier gedrukt kon worden. Omdat de inkt steeds met de hand op het blok werd aangebracht verschilden de afdrukken onderling. Rond 1430 deed de blokdruk techniek zijn intrede in Europa.

In 1444 ontdekte Gutenberg in Europa de boekdrukmachine. Met deze machine was het mogelijk om grotere oplagen tekst te drukken. Omdat de letters in metaal waren gegoten kon een letterzetter regel voor regel de letters plaatsen.letters op letterregel en letterbak


letters op letterregel en letterbak
Foto: Willi Heidelbach


Om afbeeldingen af te drukken was het nodig om hier een ets van te maken. Dit is een metalen plaat waarin met een pen de afbeelding in gekrast werd. Om een afdruk te kunnen maken werd de plaat met inkt bedekt. Hierna moest de plaat schoongepoetst worden zonder de inkt uit de groefjes te halen. Door de plaat op het papier te drukken kwam de inkt uit de groefjes op het papier terecht.Tijdens de industriële revolutie (vanaf ca. 1800) veranderde er door de ontdekking van de stoommachine veel in de drukkerijen. De persen werden niet meer van hout gemaakt maar van metaal. Tijdens de industriële revolutie werd de cilinderpers uitgevonden. Ook werd niet meer op losse vellen papier gedrukt maar op rollen papier. Deze werden na het drukken op de gewenste maat gesneden.Eind 19e eeuw verdween de laatste snelheid beperkende factor, het letterzetten, door de uitvinding van de letterzetmachine. Hiervoor was het nodig om iedere letter afzonderlijk op een regel te plaatsen en deze dan op de drukplaat, of later drukrol, te plaatsen.Door de uitvinding van de offsetmachine werd het drukproces nog verder verbeterd. Omdat de drukplaat fotografisch gemaakt werd was het letterzetten niet meer nodig. Afbeeldingen, en uiteraard foto’s, konden door het fotografisch proces veel eenvoudiger in druk werk opgenomen worden. Het was niet meer nodig om afbeeldingen op een afzonderlijke etsplaat te zetten. Dit kon op dezelfde druk plaat geplaatst worden. Hierna werd het (meer)kleurendrukken ontdekt.Vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw deden computers hun intrede in de drukkerijen. Door digitaal te gaan drukken ontstonden meer mogelijkheden voor drukwerk. Het digitaal drukken en snijden maakt het mogelijk om het drukwerk ieder denkbare vorm te geven.Volgende keer ga ik het hebben over de ansichtkaart, briefkaart, postkaart en wenskaart: wat zijn de verschillen.
Bronvermelding:

21 september 2016
reacties
hermannen
23 juni 2020 at 08:57
heel leuke en informatieve tekst
Reply
plaats uw reactie