Vaderdag

Door

Zondag 21 juni is het Vaderdag. De dag om je vader, opa, schoonvader, of echtgenoot eens goed in het zonnetje te zetten.

Heb je ideeën nodig voor Vaderdag, of wil je meer weten over het ontstaan van deze dag? Lees dan snel verder.

Stuur een kaartje

Als je niet op bezoek kunt, kun je je vader een kaartje sturen. Dit kan een simpele kaart zijn, met een persoonlijke boodschap erin of een zeer uitbundige kaart zoals een 3D kaart.

Je kunt kiezen voor een standaard vaderdagkaart met een boodschap als “Fijne Vaderdag” of “Happy Father’s Day” of voor een kaart met bijvoorbeeld de hobby van je vader.

Ook opa’s kunnen in het zonnetje gezet worden met een kaart, zoals deze kaart met diverse bewerkingen.

Je kunt ook, als je kinderen hebt, je kinderen vragen of ze iets voor papa willen knutselen.

Wat zet je op een vaderdagkaart?

Een aantal van de kaarten bij Mullerwenskaarten hebben een tekst binnen in de kaart. Ideaal als je niet zo goed weet wat je op een kaart moet schrijven. Aanvullen met je, of jullie, na(a)m(en) en klaar!

Wil je liever iets persoonlijkers? Schrijf dan een kort, grappig tekstje waarin een kern van waarheid zit als je houdt van grappen maken. Of haal een leuke herinnering op en schrijf daarover.

Als je kinderen hebt, kun je hen vragen of ze wat liefs/leuks/grappigs voor papa willen schrijven of tekenen aan de binnenkant van de kaart of op een apart vel papier.

Wat geef je voor Vaderdag?

Houd je niet zo van het sturen van kaarten? Of stuur je liever ook nog een echt cadeau? Dan zijn de opties eindeloos.

Kies bijvoorbeeld voor een stoer bullet journal of notitieboek.

Daarnaast kun je ook op zoek gaan naar iets waarvan je zeker weet dat je vader het leuk zal vinden, zoals een nieuwe game, kookgereedschap, modelbouw of voor een vader die alles al heeft een nieuwe gadget of Happy Socks.

 

Vaderdag in het buitenland

In het buitenland zijn er verschillende tradities voor Vaderdag. In Zweden is het bijvoorbeeld de gewoonte dat kinderen hun vader ontbijt op bed geven en in Canada nemen kinderen op Vaderdag vaak de taken van hun vader over.

Niet in alle landen wordt Vaderdag op dezelfde dag gevierd. In België vieren ze het een week eerder, in Spanje op de sterfdag van Sint-Jozef wat op 18 maart valt, Duitsland viert het met Hemelvaart en Zweden viert het in november.

Hoe is Vaderdag ontstaan?

In 1909 werd de Vaderdag zoals we die vandaag de dag kennen door Sanora Smart Dodd geïntroduceerd in Washington in de Verenigde Staten. Haar vader was een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog, en zij besloot het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht te brengen naar voorbeeld van het eerder geïntroduceerd Moederdag.

In Nederland bestaat Vaderdag sinds de jaren '60. Het begon pas echt bekendheid te krijgen in de jaren '70 en '80. Bijna overal ter wereld wordt Vaderdag op de derde zondag in juni gevierd.

 

26 mei 2020
reacties
plaats uw reactie